5 Tips Voor Effectief Handelen Op De Woningmarkt

Herken je dit?

‘Sorry, we plannen geen bezichtigen meer voor deze woning’, of, ‘Helaas, de verkopers hebben een (hoger) bod geaccepteerd! Schrijf je nu in op onze website en we bellen je zodra er een soortgelijke woning in onze portefeuille komt’

Mijn klanten wel, althans de starter op de woningmarkt die vol goede moed met een goed gevuld spaarboekje bij mij op de stoep staat. Vol enthousiasme struinen ze Funda af op zoek naar die ene woning die voor hem of haar klaar staat. Des te groter is de telleurstelling als bovenstaande teksten worden medegedeeld door de verkopend makelaar. Heb ik de oplossing?

Nee, maar onderstaande 5 tips kunnen je een goed zetje in de rug geven of aan het einde van de rit, bij een negatief antwoord een mindere teleurstellend gevoel geven.

Tip 1: Bereid je goed voor

Dit klinkt als een opendeur maar ben je daadwerkelijk goed voorbereid? In de ons-kent-ons cultuur is een makelaar niet je beste vriend. Deze heeft inmiddels een database van genoeg potentiele kopers die juist dat ene huis willen in die specifieke straat. Met andere woorden, jij bent dus afhankelijk van de nee’s van 10 andere kandidaat-kopers. Hoe groot is de kans dan dat deze woning je ‘droomhuis’ is. Op onderstaande vragen moet je direct en zonder bluffen antwoord kunnen geven;

Wat zijn mijn (maximale) financiële mogelijkheden?
Van wie kan ik de informatie krijgen over die ene woning/wijk/straat?
Wat zijn mijn eisen en wensen voor de toekomst?
Welke makelaar is waar actief en wie uit je eigen netwerk is gelinkt aan deze makelaar? (LinkedIn, Facebook)

Tip 2: Doe ervaring op

Ga niet over 1 nacht ijs. Schakel je netwerk in en ga ook eens kijken bij dat huis dat net buiten je maximale financiële mogelijkheid valt of al heel lang te koop staat. Met andere woorden, draai de Funda lijst eens om. Door meer gesprekken te voeren met verschillende makelaars vergroot je je gunfactor en kom jij ook in de ons-kent-ons cirkel. Houdt daarnaast het lijntje met je erkend financieel adviseur intact. Hij of zij kan ook vaak een lans voor je breken, sterker nog, hij of zij zit in het netwerk waar jij voordeel probeert te halen!

Tip 3: Ken jezelf

Ben je een emotionele tijdbom of de ultra coole kikker? Heb jij verstand van de vastgoedmarkt of hang je aan de lippen van die ene oom die alles weet? Zoek hulp daar waar nodig en probeer je emotie uit te schakelen. Een huis kopen is toch net even iets anders dan een spijkerbroek. Stel jezelf ook een termijn waarbinnen je wilt verhuizen en stel jezelf grenzen. Als jij in 3 specifieke wijken wilt wonen heb je daar goed over nagedacht. Waarom zou je daaraan gaan tornen. Haastige spoed……

Tip 4: Schakel experts in

Een woning die lang te koop staat, in deze markt, zal niet ‘instap klaar’ zijn. Maar is dit erg? Met het oog van een goede aannemer, een bouwtechnisch specialist en een positieve insteek van jezelf kunnen je wellicht wel aan het juiste huis helpen. Vaak is er veel meer mogelijk (ook qua prijs) dan je denkt.

Tip 5: Bespaar op je kostenkoper

Sinds 1 januari 2018 kun je de kostenkoper niet meer meefinancieren. Het is dus zaak dat je goed oplet waaraan je je spaarcentjes uitgeeft. Bepaalde zaken staan vast, zoals de overdrachtsbelasting of zijn beperkt qua besparingen (taxatierapport, notariskosten). Waar je wel op kunt besparen zijn je hypotheekadvies kosten en de bijdrage voor NHG. Als jij alles netjes op orde hebt hoef je niet de hoofdprijs te betalen voor een hypotheekadvies. Het kan je al snel € 1000,- besparen. Bekijk ook eens een de voordelen van een hypotheek zonder NHG, een hypotheek is een maatwerkproduct en geen standaard gegeven!

Deze tips toepassen?

Nieuwsgierig hoe ik je kan helpen om deze tips goed uit te voeren?
Maak dan vandaag nog een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek!

SHARE IT:
Copyright 2018 Gilissen Finance
Aan de inhoud van deze website kunnen geen rechten worden ontleend.